Personen met een ziekte of handicap kunnen zo langer in hun woning blijven wonen

Personen die door ziekte, functiebeperking of handicap hun woning wilden
aanpassen om er langer te kunnen blijven wonen krijgen dankzij de provincie naast advies ook begeleiding. Dankzij een samenwerking met het adviesbureau Landelijke Thuiszorg komt de provincie Antwerpen tussen in de kosten voor zowel het advies als de begeleiding van de woningaanpassing. "Uit ervaring bleek dat de begeleiding vaak problemen gaf omdat niet iedereen hiertoe instaat was", zegt gedeputeerde voor Welzijn Marc Wellens. "Daarbij komt dat de werken vaak foutief werden uitgevoerd."

Sinds 2002 kunnen personen die hun woning willen aanpassen om er na ziekte of handicap langer te kunnen blijven wonen bij de provincie Antwerpen terecht voor bouwadvies. Dankzij een nieuwe overeenkomst met het adviesbureau Landelijke Thuiszorg komt de provincie tegemoet in de advieskosten voor bouwaanpassingen die aan de particulieren worden aangerekend. Vanaf dit jaar staat Landelijke Thuiszorg ook in voor de begeleiding van de dossiers waarvoor zij advies gegeven hebben.

Gedeputeerde Marc Wellens: "Tot voor kort kregen a//anvragers van een individueel advieshet dossier over de aanpassingen van woning uit handen van de adviesbureaus. Zij kregen hierbij een grondige uitleg over hoe hun woning aangepast moeten worden. Met dit dossier moesten zij zelf op pad om een architect, een aannemerof een klusjesdienstte zoeken die de werken opvolgde en uitvoerde. Uit ervaring bleek dat dit vaak problemen gaf omdat niet iedereen hiertoe instaat was. Daarbij komt dat de werken vaak foutief werden uitgevoerd."

Om dit tegen te gaan sloot de provincie een overeenkomst waarbij het adviesbureau Landelijke Thuiszorg ook kan instaan voor de begeleiding van de dossiers waarvoor zij een advies gegeven hebben. Hierdoor worden de aanvragers na het advies niet aan hun lot overgelaten en krijgen ze verdere begeleiding bij het uitvoeren van de werken. Gedeputeerde Marc Wellens:"Als de aanvrager zowel een advies als een begeleiding van zijn dossiers wenst, betaalt de aanvrager eenmalig 87 euro aan Landelijke Thuiszorg en de provincie Antwerpen betaalt het resterend bedrag met een maximum van 1153 euro."